Milli Bayramlarımız Nelerdir ?

0

Cumhuriyet tarihimizde birçok özel gün ve bayram yer alıyor. Her birinin oluş tarihleri ve zamanları son derece anlamlı bir şekildedir. Bu bakımdan bu günler bütün ülke genelinde her sene törenlerle, marş ve şiirlerle kutlanmaktadır. Milli bayramlar olarak adlandırılan bu günler milli mücadele döneminden kalmış ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerini ifade eder. Bu doğrultuda hem milli duygular hem de geçmişi anmak adına anlam taşıyan bu günler yetişkin veya çocuk fark etmeden son derece coşkulu bir şekilde kutlanır.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

Milli bayramlarımızdan ilki olan ve tarih olarak da en önceki tarihi anma zamanı olarak kabul eden bayram Gençlik ve Spor Bayramıdır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in milli mücadeleyi başlatmak için İstanbul’dan Samsun’a gidişinin tarihidir. Millî mücadelenin başlatılması noktasında son derece önemli olan bu tarih her sene Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanır. Geldikleri gibi giderler diyerek İstanbul’u işgal eden itilaf devletlerine tepkisini ortaya koyan Mustafa Kemal bu bağlamda milli mücadeleyi başlatmak adına bu tarihte büyük bir adım atmıştır.

23 Nisan 1920 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Millî mücadele döneminin en önemli mihenk taşlarından biri de TBMM’nin açılmasıdır. İstanbul’un 1918 yılında işgal edilmesiyle birlikte Meclis-i Mebusan da kapatılmış ve ulusal egemenliğe büyük darbe vurulmuştur. Milli iradenin yok sayıldığı ve baskı altına alındığı o yıllar Samsun’a çıktıktan sonra sırasıyla Amasya, Havza, Erzurum ve Sivas’ta genelge ve kongrelerle çalışmaya başlayan Mustafa Kemal 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’ya gelerek Türk milletinin tek temsilci olarak meclisin açılmasını sağlamıştır. Daha sonra bu anlamlı günü bütün dünya çocuklarına armağan ederek bayram olarak kutlanmasını sağlamıştır.

30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Zaferi

TBMM’nin açılmasıyla daha teşkilatlı bir şekilde çalışmaya başlayan Mustafa Kemal ve arkadaşları ülkenin işgalden kurtulması için silahlı mücadelenin şart olduğunu ve bu anlamda o zamana kadar Kuvayi Milliye ile devam eden direnişin artık düzenli orduyla yapılmasına karar verdiler. Bu noktada kurulan düzenli ordu özellikle batı cephesinde Yunanlılarla savaşlara başlamıştır. Birinci ve İkinci İnönü savaşlarında başarılı bir savunma savaşı veren ordu Kütahya Eskişehir savaşlarında zorlansa da Sakarya Savaşında önemli bir başarı kazanmıştır. Daha sonra ise 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal’in emriyle umumi taarruz başlamış ve Yunanlılar mağlup edilmiş. Bu çerçevede bu tarih her sene Zafer Bayramı olarak kutlanır.

29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı

Millî mücadelenin başarıyla tamamlanmasından sonra yeni kurulan devletin rejimi tartışma konusu olmuştur. Bu bağlamda birçok tartışmalardan sonra Mustafa Kemal “Efendiler! Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” Sözüyle 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti bütün dünyaya ilan edilmiş ve bu tarihi dün de her sene Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bir önceki yazımız olan Kuvayı Milliye’nin Özellikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir