İsmi dizilere, kitaplara, filmlere ve hikayelere konu olan Hürrem Sultan Osmanlı Devleti’nin en çok konuşulan ve tartışılan valide sultanlarından biridir. Asıl adı Rokselan olan Hürrem Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 1520’li yıllarda Lehistan sınırları içerisinde akıncılar tarafından kaçırılarak İstanbul’a getirilen Hürrem’in Osmanlı sarayındaki macerası da bundan sonra başlamıştır.

Güzelliği ve kıvraklığıyla adından söz ettiren Hürrem ilk olarak hareme giren cariyeler arasına katılmıştır. Hem zekâsı hem de becerisi sayesinde diğer cariyeler arasından kolayca sıyrılan Hürrem bu sırada yeni padişah olan Kanuni Sultan Süleyman’ın da dikkatini çekmiş ve sarayda kendine sağlam bir yer edinmeye başlamıştır. Daha sonraki dönemlerde padişahın birinci gözdesi olan Hürrem Kanuni ile evlenerek kendisine nikah kıyılan ilk cariye olmuştur.

Hürrem Sultan Canlandırılmış Görsel

Osmanlı Sarayında

Osmanlı sarayı özellikle harem dairesinde cariyeler ile diğer hanım sultanların çeşitli çekişmelerinin yaşandığı bir yerdir. Her ne kadar bu çekişmeler devletin bekası açısından çok da sıkıntılı olarak görülmese de bazı hamleler devletin geleceğini doğrudan etkilemiştir. Bu çerçevede Hürrem’den önce Kanuni’ye bir evlat veren Mahidevran Sultan kendi oğlunun padişah olacağına kesin gözüyle bakıyordu. Şehzade Mustafa da hem padişah tarafından hem de halk tarafından sevilen bir şehzadeydi.

Hürrem bunun farkında olarak öncelikle hem güzelliği hem de zekasıyla Mahidevran’ın önüne geçti ve kendisine nikah kıyılan ilk haseki oldu. Padişaha bir erkek dörtte kız çocuğu doğuran Hürrem Sultan artık sarayın bir numaralı kadını olmuştu. Şehzade Mustafa’nın çeşitli oyunlarla Kanuni tarafından öldürülmesi, Beyazıt ve Mehmet’in henüz küçük olması ve Şehzade Cihangirin de hasta olması sebebiyle padişahlıkta ibre tamamen Hürrem Sultan’ın oğlu Selim’e dönmüş oldu.

Hürrem Sultan Canlandırılmış Görsel

Devlet Yönetimindeki Etkisi

Osmanlı Devleti içerisinde en hayırsever padişah kadınlarından olan Hürrem Sultan devletin bazı meseleleriyle de yakından ilgiliydi. İran savaşını desteklemesi Ruslar ve Lehlerle yapılan anlaşmalarda payının olması devlet yönetiminde de etkisinin olduğunu gösteriyor. Bu çerçevede hem Harem’de hem sarayda hem de devlet yönetiminde Kanuniden sonra en etkili kişi olarak görülebilir.

Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman’dan sekiz sene önce vefat etmiştir. Bu bakımdan tahta çıkması için çok uğraştığı oğlu Selim’in tahta çıkışını görememiştir. Türbesi Süleymaniye cami içerisindedir. Haseki semtinde Haseki Külliyesi, Sultanahmet Meydanındaki Hürrem Sultan Hamamı ve külliyenin içerisinde yaptırdığı Haseki hastanesi onun bıraktığı eserlerden bazılarıdır.

Hürrem Sultan ile Kanuni’nin aşkı ve ilişkisi hem Avrupa’da hem de ülkemizde birçok kez kitaplara dökülmüş ve filmlere konu olmuştur. Özellikle Avrupalı sanatçılar müzik, resim ve bale gibi sanatlarda Hürrem Sultan figürünü ve ismini çokça kullanmışlar ve onun Kanuni ile olan aşkını sanata dökmüşlerdir. Bu bakımdan hayatının başından sonuna kadar önemli bir ilham vesilesi olan Hürrem Sultan tarihimizin en önemli kadın simalarındandır.

Hürrem Sultan Kimdir Video

Bir önceki yazımız olan Bursa’yı Kim Fethetti? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir