Türk’ün tarihinin değiştiği büyük ve onurlu bir mücadelenin sonuç noktası olarak değerlendirilen Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Türk ordusunun 26 Ağustos sabahı başlayıp 30 Ağustos’ta sonuçlanan ve nihayetinde vatanın kurtuluşa erdiği savaşın adıdır. Yunan işgalcilerin Sakarya Meydan Muharebesinde 22 gün boyunca savunmada kalarak püskürtmeyi başaran Türk ordusu onları artık Anadolu’dan atmak için hazırlıklar yapmaya başlamış ve bu anlamda Tekalifi Milliye Emirleri kapsamında seferberlik ilan edilmiştir.

1919 yılında başlayan kurtuluş mücadelesi üç yıl içerisinde Büyük Taarruz neticesinde zaferle son bulmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Garp Orduları Komutanı İsmet Paşa’nın aynı anda idare ettiği Büyük Taarruz Türk ordusunun II. Viyana kuşatmasından itibaren başlayan geri çekilmesinin sona ermesi demektir.

Büyük Taarruz Canlandırılmış Görsel

İlk Hedef Akdeniz

Büyük Taarruzun başlayıp Afyon’da meydan muharebesinin kazanılması sonrasında hızla kaçan Yunanlılara karşı Mustafa Kemal’in ilk emri “Ordular! İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emrini vermiştir. Bu emir düşmanın artık Anadolu’dan atılma zamanının geldiğini ve bunun neticesinin alınmak üzere hücuma devam etme gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu çerçevede dört koldan hücuma geçen Türk Ordusu hızla batıya kaçan Yunan askerlerini kovalamış ve Büyük Taarruz 9 Eylül’de İzmir’in kurtarılması ve işgalcilerin denize dökülmesiyle son bulmuştur. Bu bağlamda Büyük Taarruz Türk’ün makus talihinin döndüğü ve yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı önemli bir savaştır.

Bir önceki yazımız olan Kemal Atatürk'ün Hayatı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir