1919 yılında işgal altındaki İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal ve arkadaşları tarih 23 Nisan 1920Yi gösterdiğinde Ankara’da milletin yeni vekillerinin seçildiği meclisi açarak Kurtuluş Mücadelesini daha teşkilatlı bir şekilde yürütmeye başlamışlardır. Daha önceleri Heyet-i Temsiliye tarafından temsil edilen Türk milleti artık kurulan yeni meclis tarafından temsil edilecek ve milletin iradesi bu şekilde tecelli edecektir.

Mebusan Meclisinin İstanbul’da olması ve işgal dolayısıyla baskı altında kalması farklı bir meclis çalışmasını mecbur kılmıştır. Milletin iradesine son derece güvenen Mustafa Kemal ve arkadaşları da gerekli hazırlıkları yapıp 23 Nisan 1920’de dualar eşliğinde yeni meclisi açmıştır. İlk açılışında aslında 324 üyeden oluşan meclis savaş şartları ve dönemin şartlarındaki zorluk sebebiyle 115 milletvekili ile açılabilmiştir.

TBMM Açılışı

Kurutuluş Mücadelesine Katkısı

TBMM’nin açılması milli mücadelenin daha meşru bir zeminde yürütülmesini sağlamıştır. Dünya kamuoyunda Türk milletinin haklı mücadelesi kabul görmeye başlamış ve bu noktada Türk milletinin tek temsilcisinin İstanbul değil TBMM olduğu ortaya konmuştur. Diğer taraftan milli mücadele ile ilgili alınan kararlar meclis ortamında alınmış ve milli iradenin meclise ve Kurtuluş savaşına yansıması sağlanmıştır.

Bütün bunlar çerçevesinde İstanbul’un işgal edilmesi ve Mebusan meclisinin saldırıya uğrayarak dağıtılması millet iradesinin yok sayılması anlamını taşımaktadır. Ancak Mustafa Kemal ve arkadaşları bu oldu bittiye müsaade etmemiş yeni kurulan meclisle birlikte Türk milletinin var oluş mücadelesini ortaya koymuştur.

Bir önceki yazımız olan Kemal Atatürk'ün Hayatı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 thought on “TBMM Açılışı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir