Timur ve Fetret Devri

0

Osmanlı tarihinden en zorlu ve karmaşık dönemlerin başında Fetret Devri gelir. Yıldırım Bayezid ve Timur arasında yapılan Ankara savaşında Yıldırım’ın yenilmesi ve Timur’a esir düşmesiyle Osmanlı Devleti büyük bir karmaşaya düşmüştür. Şehzadeler arasında başlayan taht kavgası devleti yıkılma felaketiyle karşı karşıya bırakmıştır. Diğer taraftan Timur’un Anadolu’da güçlü bir devlet bırakmama düşüncesi de şehzade kavgalarının körüklenmesini sağlamıştır.

Ankara savaşı sonrasında Yıldırım Beyazıt’ın oğullarından Mehmed Çelebi Amasya’da, Süleyman Çelebi Edirne’de, İsa Çelebi Bursa’da, Musa Çelebi ise Balıkesir taraflarında hükümdarlıklarını ilan etmişlerdir. Bu şehzadeler arasında en güçlü ve tahta en yakın olanı ise devletin başkenti Edirne’de olan Süleyman Çelebi’dir. Ancak yaşanan süreç hiç de o şekilde olmamış ve birçok kimse tarafından en zayıf halkalardan biri olarak görülen Çelebi Mehmed Osmanlı tahtına oturmuştur.

Fetret Devri Canlandırılmış Görsel

Şehzadeler arasındaki ilk mücadele Musa Çelebi ve İsa Çelebi arasında yaşanmış ve Musa Çelebi Şehzade İsa’yı yenerek Bursa’ya hâkim olmuştur. İlk zamanlarda diğer şehzadeler ile anlaşma yolu arayan Çelebi Mehmed ilk olarak Musa Çelebi üzerine yürümüş ve onu saf dışı bırakmıştır. Bursa’nın ardından diğer Anadolu beyliklerinin de ona tabi olasıyla Anadolu topraklarının hâkimi Çelebi Mehmed olmuştur.

Edirne’de bulunan Süleyman Çelebi’ye karşı hem devlet adamlarını yanına çeken hem de Bizans’tan destek alan Çelebi Mehmed ağabeyini mağlup etmiş ve Osmanlı’da Fetret devrine son vermiştir.

Bir önceki yazımız olan Marshall Planı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir