Yalın Üretim Nedir?

0

Yalın üretim verilen hizmetin veya satılan ürünün gerçekleşen süreç esnasında her türlü israftan arındırılarak oldukça sade bir şekilde sunulması ve buna bağlı olarak firma karlılığını artırmayı hedefleyen bir sistemdir. İsrafı önlemek için hazırlanan sistemde israf hem malzeme gideri hem de işçi özelinde akla gelen her türlü giderde gereksiz masrafları kısmaktır. Bu sayede üretim sürecinin net bir şekilde iyileşmesi beklenir.

Yalın üretim aslında müşterinin bedel ödemeyi kabul etmeyeceği her şey olarak ifade edilir. Bu çerçevede üretim aşaması ve pazarlamayla ilgili müşterinin dikkatini çekmeyen kampanya ile verilen ekstra ürünlerden arınmak ve sadece müşterinin ilgisini çeken ve firmaya getiri sağlayan süreç göz önüne alınır. Bu anlamda bütün bu fazla giderlerin önlenmesi ve israftan kaçınılması yalın üretim olarak ifade edilir.

Yalın Üretimin Faydaları

Dünya ekonomik ortamında birçok şirket artık sadece ürünlerini gerçekten alan ve kullanan yani getiri sağlayan müşterilere hizmet vermek istiyor. Bu bakımdan müşterinin beklentisinin kısa sürede karşılanması, ürün tedariğinden teslimine ve fiyat noktasına kadar birçok alanda müşteri memnuniyetinin sağlanması bu firmalar açısından büyük önem arz eder. Bununla birlikte mevcut firmaların elindeki müşteriyi kaçırmamaları için müşteri isteklerine de dikkat etmeleri gerekir.

Bu bağlamda ürün kalitesi, rekabetçi fiyatı, ürün satım sonrası verilen hizmet ve müşterinin tekrar firmaya yönlendirilmesi sürecinde sadece müşterinin faydasına olan verilerin ve işlemlerin kullanılması firmayı gereksiz birçok masraftan kurtarır. Bu bağlamda yalın üretim hem firma açısından hem de müşteri açısından son derece etkili ve faydalı bir alışveriş süreci sağlar.

Yalın Ürteim

Yalın Üretimin Amaçları

Yalın üretim günümüz küresel ekonomilerinde üzerinde en çok durulan konuların başında gelir. Bu bağlamda üretim sürecinin belirli amaçlar doğrultusunda yapılması ve bu amaçlara ulaşılması firma açısından son derece önemlidir. Bu noktada yalın üretim ilk olarak sadece müşterinin istediği ürünler üzerinde kalite, fonksiyonluk ve fiyat noktasında ona sunmayı amaçlar. Bu sayede gereksiz birçok masraftan kaçınır ve israfı önlemiş olur.

Bir diğer önemli amaç ise yukarıda bahsedilen ürünü müşterinin istediği zamanda daha az kaynak ve iş gücüyle ona sunmaktır. Bu noktada müşterinin hızlı bir hizmetle rakip firmalara olan ilgisi kesilir ve firma mevcut müşteriyi bu sayede elinde tutmuş olur. Bu bağlamda yalın üretim tam anlamıyla müşterinin ilgisini çeken, değer teşkil eden her türlü yatırımı ve kolaylığı en az maliyetle ortaya koymayı amaçlar.

Bu çerçevede yalın üretim ürünlerin kalitesinin artmasını, fiyatlarının daha rekabetçi bir şekilde olmasını, müşterinin de belirtilen ürünlere uygun fiyat ve yüksek kaliteyle birlikte son derece hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar. Firma açısından da binlerce memnun müşteri sağlayarak israftan kaçınma noktasında da etkili bir süreç ortaya koyar.

Bir önceki yazımız olan Türk Tarih Müzesi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir