Şeyh Sait İsyanı 1925 yılında çıkmıştır. Diğer adı Genç Hadisesi’dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çıkan isyan, merkezi yönetime karşı geniş çaplı olarak çıkartılmıştır. Çıkartılan isyana Kürt ve Zaza toplulukları da büyük destek vermiştir.

Şeyh Sait’in Darahini’yi basması ve hem valiyi hem de diğer görevlileri esir alması ile halkı İslam dini için ayaklanmaya çağırması sonucu bu isyan ortaya çıkmıştır. Ayaklanmayı bir bildiri ile hazırlamış ve herkesi aynı birim altında toplamayı hedeflemiştir. Hazırladığı bildiride ‘din uğruna savaş verenlerin lideri’ ibaresini kullanmış ve herkesi din uğruna savaşa davet etmiştir.

Şeyh Sait Amacının Amacı

Şeyh Sait İsyanı birçok farklı gerekçe ile ortaya çıkmıştır. Büyük devletler bu ayaklanmanın çıkmasında büyük rol oynamış ve Türkiye’de iç karışıklık çıkarmayı hedeflemiştir. Bu nedenle şeyh Sait’in İngiliz ajan olduğu düşüncesi de son derece yaygındır.

Şeyh Sait İsyanı Sonuçları

Şeyh Sait isyanı sonuçları şu şekildedir;

  • Ülke genelinde Takrir-i Sükûn Kanunu çıkartılmıştır.
  • Şeyh Sait güvenlik güçleri tarafından köşeye sıkıştırılarak 15 Nisan gününde jandarma güçleri tarafından teslim alınmıştır.
  • Hem Şeyh Sait hem de yandaşları mahkeme kararı ile yargılanmışlardır. Yargı sonucu hem Şeyh Sait hem de arkadaşları halka açık bir meydan asılarak idam edilmişlerdir.
  • Tekke ve zaviyeler Şeyh Sait isyanı ile kapatılmıştır.
  • Müslümanların dini ile ilgili sorulama yetkisi bulunan her türlü kurum kapatılmıştır.

Bir önceki yazımız olan Meşrutiyetin İlanı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir