Kızıl Elma Nedir?

0

Milliyetçilik Türkler için en önemli unsurlardan biridir. Bu bakımdan Türk milliyetçiliğinin en önemli kavramlarından biri de kızıl elmadır. Her Türk devleti için bir amacı bir hedefi simgeleyen kızıl elma ifadesi bu noktada birçok anlam ifade eder. Fethedilmesi gereken topraklar, ulaşılması gereken yerler, dünya hakimiyeti ve çok daha fazlası kızıl elma ifadesiyle vücut bulur. Bu noktada kızıl elma ulaşılması en güç olan hedeflerden biridir ve bu zorluk arttıkça kızıl elmanın cazibesi daha da artar ve hayalini kurmak çok daha inançlı olur.

İlk defa tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığı, kim tarafından ifade edildiği bilinmeyen kızıl elma ifadesi zamanla hem Türk edebiyatına hem Türk tarihine hem de Türk siyasetine damga vuran ifadelerden biri olmuştur. Bu anlamda eski Türk devletleri başta olmak üzere Osmanlı Devleti de kızıl elma ülküsünü özellikle askerlerin arasında yaygınlaştırarak bir cihan hakimiyeti kurma yolunda önemli adımlar atmışlardır. Bu sayede hem dinç, dinamik ve savaşma azmini yüksek tutmayı hedeflemişlerdir.

Kızıl Elma Mefkuresi

Kızıl veya kırmızı Türk geleneğinde en önemli renkler arasındadır. Elma ise hem mistik bir yanı bulunan hem de bolluk, bereket ve şifa ile simgelenen önemli bir meyvedir. Bu anlamda hem bereketli hem de bolluk içinde cihan hakimiyeti ifadesini simgeleyen kızıl elma diğer taraftan güneş ve ayı ifade eden kızıl bir top olarak da sembolleştirilir.

İlk olarak Orta Asya Türkleri arasında doğan Kızıl Elma ifadesi Ergenekon destanında kaybedilen yurdun geri alınması noktasında önemli bir ideal olduğu kabul görür. Yine bu dönemde Orta Asya’dan Türkistan’ın batısına kadar gelen Oğuz boylarının Hazar Kağan’ının çadırının üzerinde yer alan altın topu ele geçirerek daha ileri gitmeyi amaç ve ülkü edindikleri ifade edilir. Bu noktadan hareketle kızıl elma ifadesi her zaman için bir hedefin en önemli sembolü olmuştur.

Türk Devletlerinde Kızıl Elma

Türk devletlerinin en önemli ülküleri arasında kızıl elmaya ulaşmak gelir. Kızıl elma kimileri tarafından cihan hakimiyeti, kimileri tarafından ise o devletin siyasi politikaları neticesinde ulaşmak istediği hedef olarak ifade edilir. Bu noktada her devletin kızıl elması farklı olsa da tek bir kızıl elmada birleşmeleri mümkündür. O da Türk devletlerinin tarih boyunca cihan hakimiyetini sağlamak mücadelesidir.

Bu çerçevede İslamiyet öncesi Türk devletlerinden başlayarak İslamiyet sonrası Türk devletleri de aynı mefkure ile mücadeleye devam etmiştir. Burada her iki tarafı birbirinden ayıran nokta İslamiyet’i yayma gayesidir. İslamiyet Türklükle birleştikten sonra Müslüman Türk devletlerinin kızıl elması cihan hakimiyeti ile birlikte İslamiyet’i en uzak beldelere götürmek ve yaymak olmuştur. Bu bakımdan kızıl elma tek bir ifadeye sığacak kadar sığ bir sembol değildir.

Bir önceki yazımız olan Dede Korkut Hikayesi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir