Atatürk’ün Ailesi

0

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında o zaman Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yer alan ve bir Türk şehri olan Selanik’te dünyaya gelmiştir. Doğduğu ev bugün müze olarak gezilebilen Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi kereste tüccarıydı. Annesi Zübeyde Hanım ise ev hanımıydı. Baba tarafından dedesi mahalle mekteplerinde müderrislik yapan Hafız Ahmet Efendi anne tarafından dedesi ise Sofizade Feyzullah Efendi’dir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu Atatürk’ün hem anne tarafından hem de baba tarafından soyu Balkanlar’a yerleştirilen Türklere dayanıyordu. Balkan toprakları fethedilmeye başlandığında buraların daha kolay bir şekilde Türkleşmesi için önemli bir iskân politikası uygulayan Osmanlı Devleti Anadolu’dan getirdiği Türkleri bu topraklara yerleştirmiştir. Uzun yıllar bu topraklarda kalan bu aileler buraların hem Türkleşmesinde hem de Müslüman olmalarında önemli rol oynamışlardır.

Mustafa Kemal Atürk Ülkü İle Birlikte

Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım 1871 yılında evlenmişlerdir. Bu evliliklerinden toplamda altı çocukları olmuştur. Ömer, Mustafa, Fatma, Ahmet, Makbule ve Naciye kardeşler Selanik’te dünyaya gelmişlerdir. Atatürk’ün kardeşlerinden Fatma, Ömer ve Ahmet henüz küçük yaşta vefat etmişlerdir. En küçük kardeşi Naciye ise Atatürk Harbiye’de öğrenciyken vefat ettiği sanılmaktadır.

1886 yılında okula başlayan Atatürk babası Ali Rıza Bey’in çok gönlü olmamasına rağmen annesi Zübeyde Hanım’ın ısrarlarıyla mahalle mektebine başlamıştır. Buradaki başarısını daha sonra devam ettiği Şemsi Efendi medresesinde de devam ettirmiş ve okuma yazmayı da burada öğrenmiştir. Düzenli olarak okula devam eden Mustafa’nın eğitimi babasının vefatıyla bir dönem sekteye uğramıştır.

Zübeyde Hanım Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi

Kereste ticareti yapan Ali Rıza Bey o dönemlerde hem devletin içinde bulunduğu ekonomik buhran hem de Balkanlardaki sürekli savaşlardan ötürü ticaret noktasında ciddi sıkıntılarla uğraşmıştır. İflasa sürüklenen Ali Rıza Bey bunun etkisini uzun süre üstünden atamamış ve hastalanmıştır. Çok geçmeden de 1886 yılında hayatını kaybetmiştir. Zübeyde Hanım beş çocukla dul kalmış ve kardeşinin çiftliğine gitmek zorunda kalmıştır. Mustafa’nın bu süre zarfındaki eğitimi kesintiye uğramıştır. Yaklaşık altı ay bu çiftlikte kalan Mustafa’nın öğrenmek ve eğitim noktasındaki merakına şahit olan Zübeyde Hanım onu tekrar Selanik’e teyzesinin yanına yollamıştır. Burada Mülkiye Rüştiyesine başlayan Mustafa eğitimine devam etmiştir.

Özel Yaşamı

Atatürk özel hayatı bakımından son derece dikkatliydi. 1923’te ilk evliliğini Latife Hanım’la yaptı ve bu evlilik 1925 tarihine kadar devam etti. Bunun yanında çocuklara karşı özel bir hassasiyeti olan Atatürk Afet İnan, Sabiha Gökçen, Fikriye Hanım gibi çocukları evlat edindi. Onlara hem iyi bir gelecek hazırladı hem de yeni kurulan cumhuriyette onlar önemli görevler üstlendiler.

Bütün bunlar çerçevesinde son derece mazlum ve sakin bir aileye sahip olan Atatürk gerek askeri yaşamında ve gerekse cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde gösterişten uzak durmuş ve sakin bir hayatı tercih etmiştir. Böylece son yüzyılın en önemli insanlarından biri olmayı başarmıştır.

Bir önceki yazımız olan Atatürk Kaç Yaşında Öldü? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir