Türk Tarih Müzesi

0

Tarihi bilmek, öğrenmek ve okumak Türk’üm diyen her birey için en önemli konuların başında gelir. Ecdadını tanımayan birçok millet yıkılmaya ve yok olmaya mahkumdur. Bu bakımdan özellikle eğitim sistemimizde ilkokuldan itibaren tarih dersleri verilir. Bunun yeterli olup olmadığı elbette tartışılır. Ancak tarih sadece bir dersten ibaret değildir. Görmek, gözlemlemek ve araştırarak bilgi sahibi olmak şeklinde Türk tarihini incelemeleri ve önemli noktaları gezerek görmek tarih bilincinin oluşmasında etkili olur.

Bu çerçevede ülkemizde onlarca tarih parkı, müzesi, tarihi yapı ve meydan bulunuyor. Bunların olması tarih noktasında toplum farkındalığının artması için elbette önemlidir. Bu bakımdan buraların gezilip görülmesi ve buralarda sunulan bilgilere sahip olmak gerekir. Bu parklardan biri ve en önemlileri arasında olanı da Ankara Etimesgut Belediyesi tarafından hizmete açılan Türk Tarih Müzesi’dir.

Nasıl Gidilir? Müze’de Neler Var?

2021 yılında Etimesgut Belediyesi tarafından oldukça geniş bir alana açılan tarih müzesi kadim Türk tarihinden bugüne kadar gelmiş olan siyaset, asker, sanat ve ilim adamlarının heykellerinden oluşuyor. Bununla birlikte Kürşat ayaklanması, İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı vb. Türk tarihine damga vuran olayların yine taştan yapılan kompozisyonları sizi karşılıyor. Her heykelin ve kompozisyonun yanı başında bilgi veren tabela ve açıklamalar yer alıyor. Ayrıca yine müze alanı içerisinde kütüphane, sergi salonu ve panoramik bir şekilde önemli savaşların görselleri yer alıyor.

Türk Tarih Müzesi Terkin Yazıtı

Ankara Etimesgut’ta yer alan müzeye salıdan pazara kadar her gün dokuz ve on yedi saatleri arasında gidilebilir. Bu bakımdan Türkiye’nin neresinde olursanız olun tarih meraklıları için önemli bir alternatif olan müzeye navigasyon yardımı ile kolayca ulaşmanız mümkün. Hem yetişkinler için hem de çocuklar için son derece uygun olan müzede Türk tarihinde yaşanan olaylara ve yaşayan kişilere tanıklık edebilir ve bu konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Müze’de Neler Yapılır?

Yaklaşık 60 bin metrekare bir alana kurulmuş olan müze ve park ilk girişten itibaren heykelleri görerek gezmeye başlayabilirsiniz. Belirli bir kompozisyona göre dizilen heykellerde aklınıza gelmeyecek veya daha önce hiç duymadığınız onlarca önemli kişiliğin heykelini ve bilgisini bulacaksınız. Ayrıca merak ettiğiniz kişiler hakkındaki ayrıntılı bilgileri karekod uygulaması ile telefonunuz yardımıyla da dinleyebilirsiniz.

Müze binasında geniş bir konferans salonu bulunuyor. Ayrıca panoramik olarak hazırlanmış geniş bir alan bulunuyor. Bu alanda İstanbul’un fethi, Malazgirt Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na ait kabarta resimler ve alanlar yer alıyor. Ayrıca içerde kafeterya, parkın tanıtıldığı kitapçıklar ile oturulacak alanlar yer alıyor. Bütün bunlarla çerçevesinde müze ve park alanı tarih severler için son derece uygun ve önemli bir içerik sağlıyor. Çocukların da tarih şuuru oluşmasına katkı sunan müzede özellikle hava karardıktan sonra yapılan ışıklandırmalar son derece etkileyici oluyor.

Bir önceki yazımız olan İmarethane Ne Demek? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir