Ziya Gökalp Biyografisi

0
Ziya Gökalp Biyografisi Seslendirme

Ziya Gökalp, Türk milletçiliğini ilk olarak düzenli bir şekilde ele alan ve açıklayan büyük önderdir. Türk milliyetçiliğinin gerçek babası sayılır. Kendisi “2.Meclis milletvekillerindendir”, 1875′te Diyarbakır’da doğan Gökalp babası tarafından Türk annesi tarafından kürt olmasına karşın tarihçiler kendisini hep kürt olarak tanımlamıştır. Fakat kendisi bu sözleri önemsememiştir. Gökalp  ”Sosyolojik çalışmalarımdan öğrendim ki milliyet, eğitime dayalıdır” sözleriyle durumu net bir şekilde açıklamıştır. Ayrıca şu sözü herşeyi özetlemiş ve bizi bütünleştirmiştir:”Nerede bir Kürt aradıysam Türk’ten gayri birşey bulamadım, Türk’ü sevmeyen Kürt Kürt değil, Kürt’ü sevmeyen Türk’te Türk değildir.”

Gökalp 1908 yılına kadar küçük görevlerde yer almış ve bu dönemde de bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla kürt asıllı İbrahim paşa’nın hırsızlık ve soygun olaylarına karşı halkı örgütlemiştir. Diyarbakır’daki telgrafhaneden iletiler göndererek İbrahim paşa’nın cezalandırılması için çabalamıştır. Bir süre engellenen İbrahim paşa yaptığı yanlışta ısrar edince bölgeden sürülmüştür. Gökalp’in “Şaki İbrahim Paşa” adlı eseri halka yapılan bu zulümleri anlatır. Ziya Gökalp öğrencilik döneminde de yağadığı yerdeki her milletten halkı yurdumuzun işgalini önlemek amacıyla örgütlemiş ve sadece “Milletim çok yaşa” dediği için soruşturma geçirmiştir bu büyük insan. 1909 yılında lise ders programına sosyal bilgiler dersini ekleyerek okullara büyük bir disipilini getirmiş oldu Gökalp.

Yine 1909 yılında toplum bilimi ve felsefe gibi dersler verir. Ayrıca dünyadaki bütün Türkleri birleştirmek için güçlü bir Türk devleti kurulmasını tasarlayan Gökalp bu düşüncelerini “Altun destanı” adlı makalesinde anlatır. Gökalp 1912 yılında İstanbul’a taşınır ve aynı yıl Osmanlı meclisi olan Meclis-i Mebusan’a seçilir. Meclis dört ay sonra kapatılınca eğitim fakültesinde öğretim görevlisi olur. 1914 yılında o dönemin “milli eğitim bakanı” olabilmesi için yapılan teklifi geri çevirir. Mehmet Ziya bey ile birlikte çıkardıkları “Türk yurdu” dergisinde efsanevi sloganı olan “Türkleşmek-İslamlaşmak-Muasırlaşmak” fikrini yazar. Büyük aydın Gökalp, Osmanlı devleti 1. dünya savaşından yenik ayrılınca bütün görevlerinden alınır ve dört ay tutuklu kalır. Mahkeme boyunca dayatılan “sözde ermeni soykırımı” fikrini sonuna kadar reddeder.

Gökalp bu yüzden 2 yılı Malta adasında sürgünde kalır ve bu dönemde yazdığı mektuplar şuan “Limni ve Malta mektupları” adlı bir eserde toplanmıştır. Türkiye’ye döndüğünde her türlü desteğin bittiğini göre Gökalp memleketi Diyarbakır’a döner ve yazdığı eserler ile kurtuluş savaşı’nı destekler. 1923′te Ankara’ya gider ve “Türkçülüğün esasları”  adlı eserine çıkartır.  Sonunda bu büyük insan hak ettiği değeri görür ve ulu önderimiz Atatürk tarafından T.B.M.M.’ye seçilir. Durmadan, tükenmeden çalışan Gökalp milletvekili olunca’da çalışmalarını sürdürdü, o dönemdeki dünya klasiklerini Türkçe’ye çevirdi. 25 Eylül 1924 günü kısa süreliğine dinlenmek için geldiği İstanbul’da  hayatla gözlerini yumdu. 

Ziya Gökalp milliyetçilik anlayışını açmış ve genişletmişti. Ona göre önce Türkiye Türkçülüğü sonra Oğuz Türkçülüğü en sonda Turancılık vardı ki bugün hala bu temellendirme üzerindedir milliyetçilik. Atatürk Gökalp için şöyle söylemiştir:”Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, duygularımın babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir.” Yine bir şiirinde şöyle söyler:

“Aruz sizin olsun, hece bizimdir,
Halkın söylediği Türkçe bizimdir:
Leyl sizin, şeb sizin gece bizimdir,
Değildir bir anlam üç ada muhtaç.”

Yazdıklarıyla, söyledikleriyle, yaptıklarıyla günümüz milliyetçiliğini hatta Türk devletleri ortak politikasını şekillendiren ve ona yön veren bu büyük insanı unutmak büyük bir ayıptır. Sözlerimi ona yaptıkları için minnettar olduğumuzu ve onun yolundan ilerlediğimizi belirterek bitireceğim. Teşekkürler büyük fikir adamı, teşekkürler Ziya GÖKALP.

Bir önceki yazımız olan Kazım Karabekir'in Biyografisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir