Şerife Bacı Kimdir?

0

Millî mücadele birçok sembol isim sayesinde kazanılmış ve büyük fedakarlıklar gösterilmiştir. İşte bu sembol isimlerden biri de Kastamonulu Şerife Bacı’dır. Henüz 21 yaşındayken Millî mücadelenin görünmez kahramanlarından biri olan Şerife Bacı’nın hayat hikayesi gerçekten her Türk’ün göğsünü kabartan şekildedir.

Kesin olmamakla birlikte 1900 yılında Kastamonu’da Seydiler’de doğan Şerife Bacı Osmanlı Devleti’nin savaşlarla boğuştuğu ve tabiri caizse can çekiştiği yıllarda hayat mücadelesi vermiştir. 1918 yılında memleketin işgal edilmesi sebebiyle 1919 yılında başlayan milli mücadelede büyük kahramanlıklar göstermiş ve bu uğurda canını feda etmekten çekinmemiştir.

Şerife Bacı Görsel

Millî Mücadele’nin Kadın Kahramanlarından

Bütün ömrü mücadele içinde geçen Şerife Bacı Millî Mücadele’nin tüm hızıyla sürdüğü yıllarda Kastamonu’dan Ankara’da cephane eksikliği olduğunu öğrenen bir haber alır. Gönüllü olarak Türk ordusuna cephane temin etmeye başlayan Şerife Bacı temin edilen cephanelerin Ankara’ya ulaştırılmasında büyük fedakarlıkla göstermiştir. Türk kadının kahramanlığının simgesi olan Şerife Bacı soğuk kış aylarında cephane taşınmasına eşlik etmiş ve bu uğurda canını vermiştir.

Kastamonu’dan Ankara’ya taşınan cephanelerle birlikte yola çıkan Şerife Bacı soğuk kış mevsiminde bir yandan zorlu kış şartlarıyla mücadele ediyor diğer taraftan da vatani bir görev yapmanın hazzını duyuyordu. Ancak yol uzun ve meşakkatli olduğundan dinlenmek için bir noktaya çekilir. Soğuk oldukça şiddetlidir. Birkaç kez kalkıp yoluna devam etmek istese de bu artık mümkün olmaz ve vücudu buna izin vermez. Olduğu yerde donarak hayatını kaybeder Şerife Bacı.

Bir önceki yazımız olan Türk Dünyası Önderleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir