Orhan Bey Kimdir? Dönemindeki Olaylar Nelerdir?

0

Osmanlı Beyliği 1299 yılında bağımsızlığını ilan etmiş ve müstakil bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Devletin başında bulunan Osman Bey ilk olarak Karacahisar, Bilecik ve İnegöl’ü fethederek topraklarını genişletmiştir. Daha sonra Bursa’ya yönelen Osman Bey her ne kadar Bursa’yı kuşatmış olsa da yaşlanması ve hastalığının elvermemesi sebebiyle yerine oğlu Orhan Bey’i tayin etmiştir. Orhan Bey de babasından aldığı talimat ve nasihat gereği Bursa kuşatmasına devam etmiştir. Bu devreden sonra Osmanlı Beyliği’nde Orhan Bey dönemi başlamıştır.

Osmanlı Devleti her ne kadar Osman Gazi tarafından kurulmuş olsa da asıl teşkilatlanmasını onun oğlu Orhan Gazi zamanında tamamlamıştır. Bu çerçevede fatihlerle toprakların genişlemesinden devlet teşkilatında yaşanan önemli gelişmeler ve Rumeli’ye ilk defa geçiş Orhan Gazi döneminde olmuştur. Bu bağlamda Orhan Gazi döneminin en önemli olayları şu şekildedir:

Bursa’nın Fethi

Kuşatması Osman Gazi döneminde başlayan Bursa Orhan Gazi tarafından fethedilmiştir. Babası Osman Gazi’ye fetih müjdesini yetiştirmek isteyen Orhan Bey bunu başaramamış fetihten hemen önce Osman Gazi vefat etmiştir. Bu bağlamda dönemin en önemli şehirlerinden olan Bursa Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur.

Maltepe Savaşı

Osmanlı Devleti’nin Bursa’yı fethetmesi Bizans İmparatorluğunu son derece zor durumda bırakmıştır. Ayrıca İznik üzerinde artan baskı sebebiyle harekete geçen İmparator Andronikos büyük bir ordu toplayarak Osmanlı Devleti üzerine yürümüştür. 1329’da Maltepe bölgesinde yapılan savaşta Bizans ordusu yenilmiş ve İznik Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir.

Karesi Beyliği’nin Fethedilmesi

Karesi beyliği Anadolu topraklarında kurulan beyliklerden biridir. Balıkesir taraflarında kurulan beylik denizcilik yönüyle öne çıkar. Beylikte yaşanan taht kavgalarından faydalanan Orhan Gazi beyliği ele geçirerek hem devletin sınırlarını genişletmiş hem de Osmanlı Donanmasının temelini oluşturan Karesi donanmasına el koymuştur. Böylece devletin sınırları Ege denizine ulaşmıştır.

Rumeli’ye Geçiş

Orhan Bey döneminde yaşanan önemli olaylardan biri de Osmanlı Devleti’nin ilk defa Rumeli’ye geçişleridir. Anadolu’dan Osmanlı topraklarına katılan Türkmenlere yurt bulma ihtiyacı ve ayrıca Hristiyanlar üzerine cihat anlayışıyla yapılacak gazalar için Rumeli’ye geçiş önemlidir. Diğer taraftan Bizans İmparatoru Edirne’nin Sırp ve Bulgar’lar tarafında kuşatılması sebebiyle Orhan Bey’den yardım istemiştir. Bütün bu sebepler Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişini hızlandırmıştır. Bu çerçevede Orhan Bey’in oğlu Süleyman Bey komutasında harekete geçen küçük bir Osmanlı birliği Rumeli’ye geçerek Çimpe kalesini ele geçirmiştir. Çimpe Osmanlı Devleti’nin Avrupa kıtasındaki ilk toprağı olmuştur.

Devlet Teşkilatlanması

Orhan Bey döneminde yaşanan siyasi gelişmelere paralel olarak devlet teşkilatında da önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak divan teşkilatı oluşturulmuştur. Yine o zamana kadar düzenli bir orduya sahip olmayan devlette yaya ve müsellem adı altında düzenli ordu kurulur. Bir diğer önemli adım ise İznik’te ilk Osmanlı medresesinin kurulmasıyla eğitim alanında olmuştur.

Bir önceki yazımız olan Metehan Kimdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir