Kemal Atatürk’ün Hayatı

2

Doğum:1881

Ölüm:1938

Hüküm süresi:1923 – 1938  (15 yıl)

Ünvanı: Cumhurbaşkanı, Mareşal,Gazi,Başöğretmen

Başkent:Ankara

İmparatorluğu:Türkiye Cumhuriyeti

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, belki Türk dünyasının gördüğü en büyük liderlerden biriydi Mustafa Kemal. Bu arada doğum ismi Mustafa olup öğretmeni ona Kemal ismini’de vermiştir. Nüfus cüzdanındaki ismi ise Kamal Atatürk’tür. Kendisi  bir Oğuz Türküdür yani Türkmendir. Fakat Selanik şehrinde doğmasından dolayı türlü türlü saçmalıklar söz konusudur.

Mustafa Kemal’in Doğduğu ev

Eğer Atatürk’ün yaşamını ayrıntılara değinmeden anlatmaya kalksam bile ciltlerce kitap yazmam gerekirdi. Çünkü karşımızdaki lider bütün dünyaya örnek olmuştur ve her konuda binlerce öğüt ve önerisi bulunan biridir. Düşünsenize siz birisine yaşamı boyunca 3.000 kitap okumuş bir insanın hayatını özetleyin diyorsunuz. Bu pekte kolay olmaz.

Mustafa Kemal 1881 yılında Selanik’te doğar.1896-1899 yıllarında Manastır Askeri İdadisi’ne gider. Bu yıllarda tarih öğretmeni onu tarih ile ilgili araştırmalara yönlendirmiştir. Daha sonra Harp Akademisine devam etti ve 1905 yılında Kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 1908 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından, Trablugsgarp’a gönderilir. Bu bölgede hem siyasal hemde askeri açıdan büyük başarılar kazandı.  31 Mart ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ordunun başına getirildi. Ve bunlar olurken birçok askeri görevde bulundu ve birçok başarı elde etti.

Burası çok önemlidir:Eylül 1910′da uçuş denemelerini görmek için fransa’ya gitti. Burada bir uçağa davet edildi fakat Mustafa Kemal binmedi. Binmediği uçak yere çakıldı ve içindekilerin hepsi öldü. Bu olaydan sonra Mustafa Kemal asla bir uçağa binmedi.

Mustafa Kemal Atatürk Uçak Anısına Ait Görsel

1911′de Mustafa Kemal Trablusgarp’a gitti başarılı da olmasına karşın Balkanlarda savaş çıktığı için geri döndü. Mustafa Kemal Trablusgarp’ta savaşırken gözünden yaralanır ve tedavi görür. 1914 yılında 1.Dünya savaşı başladığında dünyanın en güçlü iki donanmasını (ingilize ve fransız donanmasını) Conkbayırı’nda durdurur ve böylece bir destan yazmış olur. 1915′te albay rütbesine yükselir. 10 ağustos 1915 yılında tekrar Çanakkale’ye hücum eden ingiliz ve fransız donanması ikinci kez ordumuz ve Mustafa Kemal tarafından durdurulur. Ve bu zaferi kazanmadan önce düşmandan kaçan askerlerimize şu efsanevi sözü söylemiştir:”Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” Bu zaferlerle yetinmeyip 1916 yılında rus kuvvetlere karşı savaşan Mustafa Kemal, Muş ve Bitlis’i de geri alarak tümgeneral rütbesine yükselir. 1917′de padişah Vahdettin ile Almanya’da cephelerde incelemeye giderler ve burda da hastalanarak tedavi görür. 1919 yılında itilaf devletleri işgallere başlayınca 9.Ordu müfettişi Mustafa Kemal, Samsun’a çıkar. Aynı yıl Amasya’da yayınladığı genelgede şöyle söyler: ”Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracaktır”. Yine aynı yıl Sivas ve Erzurum’da kongre düzenleyerek milletin kurtuluşu için izlenecek yolları anlatmıştır ve 1919 aralık ayında Ankara’ya geldiğinde heyecanla karşılanmıştır. Milli mücadele başlatıldığından 1919 yılı çok değerlidir. 

Kuvâ-yi Milliye

1920 yılında TBMM’yi kurduktan sonra kuvay-i milliye  denilen ilk düzenli orduda kurulmuştur. Daha sonra 1920-1922 yılları arasında Sarıkamış, Kars, Maraş, Antep, Urfa, Adana savunmaları başarılı olunca Sakarya zaferi, Başkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Taarruz’la emperyalist ve sömürgeci olan itilaf devletlerini bu vatandan kovmayı başardılar. 24 temmuz 1923 yılında Lozan anlaşması imzalanır ve 29 ekim 1923′te Türkiye Cumhuriyeti devleti ilan edilir. Atatürk 1923-1938 yılları arasında bu devletin Cumhurbaşkanı olmuştur. 20 ekim 1927 yılında Kurtuluş Savaşı’nı anlatan Büyük Nutuk adlı eserini yayınladı. Ocak 1923′te Latife hanım ile evlenir ve ağustos 1925′te bu evlilik sona erer. Ulu önder 10 Kasım 1938 yılında bu dünyadan göçmüştür. 

Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca Türk milletinin bekası için ve rahatlığı için uğraştı. Birçok alanda devrimleri ile bizi gelişmiş medeniyetler seviyesine ulaştırdı. Türk tarih kurumu ve Türk dil kurumu’nu kurarak tarihimizi ve dilimizi anlamamızı sağladı. Orta Asya Türkleri ile yakınlaşabilmemiz için dilimizi Latin alfabesi olarak belirledi fakat rus işgali bunu engelledi. Eğitim, tarım, çiftçilik, ticaret, bilim… gibi birçok alanda devrimler yaratarak Türkiye devleti’ni 17. Türk İmparatorluğu yapmayı başardı.

Son olarak  bizi düşmandan kurtararak şehit olan milyonlarca vatandaşımıza, atalarımıza ve onların lideri olan Mustafa Kemal ATATÜRK’e sonsuz saygılar ve sevgilerle rahmetle anıyoruz. Ulu Önder sen rahat uyu büyük Türk milleti senin izindedir.

Bir önceki yazımız olan Çanakkale Destanı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

2 thoughts on “Kemal Atatürk’ün Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir