Kazım Karabekir’in Biyografisi

0

Kazım Karabekir Kimdir?

Kazım Karabekir, Temmuz 1882 yılında İstanbul’da doğmuştur. Kazım Karabekir’in babası Jandarma Alabeyi Mehmet Paşa’dır. Karabekir, ilkokulu İstanbul’da Zeyrek’te okumuş; eğitimine devam ederken babasının görevi nedeniyle Mekke’de kalan eğitimini bitirdi. Babası ölen Karabekir, çok geçmeden İstanbul’a döndü. 1894 yılında Karabekir, Fatih Askeri Rüştiye’sini kazandı ve eğitimine burada devam etti.  Fatih Askeri Rüştiye’sinden sonra Kuleli Askeri İdadesi’nde eğitim gördü.

Kazım Karabekir, Harbiye Mektebi’ne 1902 yılında başladı. Mekteb-i Erkân-ı Harbiye okulundan 1905 yılından mezun olarak askeri alanda büyük başarılar elde etti. Kazım Karabekir, Enver Paşa ile tanışarak İttihat ve Terakki Cemiyeti’nde alt bölüm olarak Manastır şubesini açarak etkinliği artırmaya çalıştı. 31 Mart olaylarını kontrol altına almakla görevli isimlerden biriydi. Aynı zamanda Hareket Ordusu ve Birinci Balkan Savaşları’nı yöneten en önemli isimler biridir.

Kazım Karabekir ve Kurtuluş Savaşı

Karabekir, İkinci Meşrutiyet ilanından sonra Edirne’de görev aldı. 3. Piyade Tümen Komutanı olan Karabekir, 31 Mart olayları yaşanırken Selanik’ten Hareket Ordusu’nun başına geçmiştir.  Bu olayda Beyoğlu ve Yıldız Sarayları’nda yaşanan olayları bastırdı ve tekrar düzen kurulmasında büyük rol oynadı. Aynı zamanda Karabekir, Arnavutluk isyanını önleyerek toplumun ayaklanmaması konusunda önemli tedbirler aldı. 1912 yılında Binbaşı rütbesini aldı ve direkt olarak Balkan Savaşı’na katıldı. Bu esnada Edirne’nin savunmasında etkin rol oynadıysa da bir sene kadar Bulgarlar’a esir düştü. Bir sene sonra yapılan anlaşma ile serbest kaldı.

Kazım Karabekir ve Savaşlar
Kazım Karabekir ve Savaşlar

Karabekir, Birinci Dünya Savaşı’nda yarbay rütbesi almayı başardı ve Bağdat’a gönderildi. Bu görevde çok kalmayarak İstanbul’a geri döndü. Tüm ordusu ile birlikte Çanakkale Savaşı’na katıldı ve Kerevizdere’de başarılı bir şekilde orduyu yöneterek alanı Fransızlara karşı korudu. Irak’ta Altıncı Ordu kumandanlığı vekili olarak atandı ve Bağdat’a gönderildi. Burada İngilizlere karşı savaştı.

Karabekir, Bağdat’tan sonra Doğu’da Rusların işgali başlaması ile birlikte doğuyu savunmaya gitti. Ruslar geri çekildi ancak toplumu ayaklandıran Ermenilere karşı düzeni sağlama görevi ile belli bir süre Doğu’da bulundu. Karabekir, Erzincan, Erzurum, Hasankale bölgelerini kurtardı ve yerel haklı Ermenilere karşı korudu. Bakü, İran, Tekirdağ gibi birçok şehrin komuta edilmesinde Karabekir önemli roller aldı.

Bir önceki yazımız olan İsmail Gaspıralı Biyografisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir