2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye

1

2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye Cumhuriyeti

II. Dünya Savaşı sonrası Türkiye jeopolitik konumunun etkilerinin daha iyi farkına varmıştır. Yapılan bütün baskı ve müdahalelere rağmen Türkiye II. Dünya Savaşı’nın dışında kalmayı başarmış ve bütün politikasını bu doğrultuda sürdürmüştür. Denge siyaseti rolüne bürünen Türkiye bu dönemde Almanya, İngiltere ve SSCB arasında siyasi dengelerin bozulmaması yönünde çalışmalarını gerçekleştirmiştir.

2. Dünya Savaşı sonrası Türkiye birçok önemli değişime imza atmıştır. Savaşın etkilerinden hızlı bir şekilde kurtulmak için ekonomiyi düzeltme girişimlerini başlatmış ve sosyoekonomik sorunlar üzerinde yoğunlaşmıştır. Çiftçiye ve toprağa yönelik birçok önemli kanun bu dönemde çıkmış ve üretimi artırarak ülkenin kısa sürede kalkınması temel hedef olarak gösterilmiştir. Marshall Planı ile yardımlar hazırlanmış ve krediler zirai kalkınma amacı ile kullanılmıştır.

2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye

İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye Etkileri

Türkiye, önceki savaş deneyimlerini göz önüne almış ve II. Dünya Savaşı sırasında dış politikasını iyiden iyiye şekillendirmiştir. II Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye etkileri şu maddeler ile açıklanabilir;

  • Dış ticarette aksaklıklar meydana gelmiştir.
  • Sanayi ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi bir müddet engellenmiştir.
  • Üretimde düşüş yaşanmıştır.
  • Askeri harcamalar için normal bütçenin çok daha fazlası ayrılmıştır.
  • Devlet seferberlik için para basarak finanse edilmeye çalışılmış ve bu durum enflasyonun ortaya çıkmasına neden olmuştur.
  • Temel gıda ve tüketim maddeleri yeterli kalmış, sonuç olarak hayat pahalılığı oryaya çıkmıştır.

Bir önceki yazımız olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Kısa Tarihi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 thought on “2. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir