İbn-i Sina Kimdir?

0

Bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan İbn-i Sina 980 yılında dünyaya gelmiştir. Bilim noktasında bilindiği gibi sadece tıp alanında değil felsefe, matematik, astronomi ve daha birçok alanda öne çıkan bir bilim adamı olan İbn-i Sina Samani İmparatorluğu zamanında yaşamış ve ilk eğitimini babasından almıştır. On yaşında Kuran-ı Kerim’i ezberleyerek hafız olduğu bilinen İbn-i Sina tıp eğitimine on altı yaşında başlamıştır. Özellikle kalp ve damar sistemi üzerinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren İbn-i Sina tıp alanında yazdığı “Tıbbın Kanunu ve İyileşme” kitabı Avrupa’da 18. Yüzyıla kadar ders kitabı olarak okutulmuştur.

Dönemin Buhara sultanı hastalanır ve doktor olarak İbn-i Sina saraya davet edilir. Sultanın hastalığına çözüm bulan İbn-i Sina buna karşılık sarayda bulunan dönemin en zengin kütüphanesinden yararlanma fırsatı elde eder. Bu noktada araştırma ve çalışmalarına hızla devam eden İbn-i Sina on dokuz yaşında artık doktor unvanını almıştır ve ücretsiz bir şekilde hastaları tedavi etmeye başlar. Sonraki dönemde Samani İmparatorluğu yıkıldı ve yerini Gazne Devleti’ne bıraktı. İlim insanlarına önem veren Gazne Sultanı Mahmud’un himayesine girme teklifini kabul etmeyen İbn-i Sina Merv, Nişabur ve Horasan bölgelerini dolaşarak yeni araştırmalar ortaya koydu. Ayrıca yine bu dönem de “Tıbbın Kanunu” isimli eserini hazırlamıştır.

İbni Sina Canlandırılmış Görsel

Bir dönem sonra Hemedan emiri tarafından hapse atılan İbn-i Sina bu dönemde önemli zorluklar yaşamıştır. Hemedan emiri İsfahan emirine yakınlığı ile bilinen İbn-i Sina’yı zindana atarak savaş halinde oldukları İsfahan emirine karşı üstünlük sağlamaya çalışıyordu. Ancak İbn-i Sina ciddi ve titiz bir çalışma sonucu zindandan kaçarak İsfahan’a gitti. İsfahan’da Ebu Cafer isimli bir doktorun yanında çalışmalarına devam eden İbn-i Sina İsfahan emirinin açtığı seferlere da katılmaya başladı. Son olarak Hemedan seferinde şiddetli bir karın ağrısına yakalanan İbn-i Sina yatağa düştü. Bütün mal varlığını bağışladıktan sonra 1037 yılında hayatını kaybetti.

Canlandırılmış Görsel

Eserleri

İbn-i Sina sadece tıp alanında değil felsefe, matematik, fizik, kimya ve astronomi alanında da önemli eserler ortaya koymuştur. Tıp alanında yazdığı “El Kanun Fi’t Tıb” isimli eser en önemli eseri olarak bilinir. Fizik alanında ise Kasr-i Mey kavramını fizik dünyasına kazandırmıştır. Kimya alanında ise simya teorisi üzerinde çalışan İbn-i Sina teorinin yanlış olduğunu belirten fikirler beyan etmiştir. Felsefe noktasında ise önemli başlıklar ortaya koymuş ve kendine has bir üslup oluşturmuştur. Bu çerçevede İbn-i Sina çok yönlü bir bilim adamı olarak ifade edilir.

Batılılar tarafından “Avicenna” olarak adlandırılan İbn-i Sina Müslüman dünyanın yetiştirdiği ilk ve en önemli bilim insanlarından biri kabul edilir. Eserleri ve fikirleriyle çağları rahatlıkla aşan bir potansiyele sahip olan İbn-i Sina özellikle tıp noktasında bir otorite kabul edilir.

Bir önceki yazımız olan Dandanakan Savaşı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir