Türkiye Cumhuriyeti’nin Kısa Tarihi

0

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kısa Tarihi

Türkiye Cumhuriyeti kısa tarihi hakkında yapacağınız araştırmalar sizi doğrudan Atatürk ve silah arkadaşlarının zorlu ve milli mücadelelerine götürür. Türkiye’nin bugünkü toprakları geçmiş dönemde birçok önemli kavim ve krallığa ev sahibi yapmış ve son olarak Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. 1914- 1918 yılları arasında küresel çapta meydana gelen I. Dünya Savaşı Türkiye dahil birçok ülkede dengelerin değişmesinde önemli rol onamıştır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi

Türkiye’nin siyasi tarihi Kurtuluş Savaşı ile başlar. 1919- 1923 yılları arasında gerçekleşen savaş Osmanlı Devleti ile İtilaf Devleti arasında gerçekleşmiştir. 1922 yılında Mudanya Mütarekesi ve Lozan Barış Antlaşması’nı imzalanması ile savaş sonlanmıştır.

1923 ve Sonrası

1923 yılında Türkiye’de tek partili döneme geçilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevine getirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün ardından başkanlık koltuğuna İsmet İnönü seçilmiş ve yaklaşık 12 yıl boyunca görevde kalmıştır.

Türkiye tarihindeki en büyük ikinci savaş olarak kayda geçen II. Dünya Savaşı 1939 ile 1945 yılları arasında gerçekleşmiştir. Küresel çapta gerçekleşen bu savaşa Almanya ve Japonya’nın da aralarına olduğu birçok ülke katılmış ve sonrasında Türkiye’de Çok Partili Sistem anlayışı kabul görmüştür.

Çok Partili Sistem Dönemi

Atatürk’ün kuruculuğunu üstlendiği Cumhuriyet Halk Partisi ağırlığını sürdürmüştür. Dönem içerisinde kurulan bir diğer önemli parti ise Celal Bayar önderliğindeki Demokrat Parti’dir.

Türkiye’de Darbe Olayları ve 90’lı Yıllar

1960 ve sonrasında Türkiye’de gerçekleşen en önemli iki darbe 1960 ve 1980 darbesidir. İlk askeri darbe 1960 yılında gerçekleşen 27 Mayıs Askeri darbesidir. Bu girişim sonrasında Emekli Orgeneral Cemal Gürsel ve komitesi ülke yönetimini başına gelmiştir. 1980 yılındaki ikinci darbe 12 Eylül 1980 yılında gerçekleşmiştir. Bu girişim ile Süleyman Demirel başbakanlık görevinden alınmış ve Türkiye’de siyaset yeniden şekillenmiştir.

Çok Partili Sistemin devam ettiği günümüz zamanına kadar Türkiye’de sayısız parti kurulmuş ve varlığını sürdürmüştür. Türkiye’de günümüze kadar kurulan önemli partiler şu şekildedir;

  • Cumhuriyet Halk Partisi
  • Demokratik Sol Parti
  • Anavatan Partisi
  • Milletçi Çalışma Partisi
  • Doğru Yol Partisi
  • Refah Partisi

Çok partili sistem dönemde 1997 yılında Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 2002 yılında %37 oy çokluğu ile yönetimin başına getirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir