Seyyid Battal Gazi tahmini olarak 690-700 yılları arasında doğmuş büyük bir Türk kahramanıdır. Ailesi Emevilerin anadoluyu fethetmesiyle Malatya’ya yerleşmiştir. Yaşadığı ve büyüdüğü ev halen yıkıntı halinde korunmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde bu evden bahsetmiştir. Uzun yıllar o evden yemek dağıtılmış ve hayrat olarak kullanılmıştır. Şuan hakkında bilinenler halk arasında söylenegelen efsanelerden ibarettir. Battal Gazi’nin ölümüde 740 yılında Afyon savaşıyla olmuştur. İlkbaşta Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bir yara almış ve bu yaradan ötürü şehit olmuştur.

Destanda Emeviler zamanında İstanbul’un araplar tarafından kuşatıldığı ama ele geçirilemediğinden bahsedilir. Battal Gazi’nin düşmanı ,arap komutanını oyuna getirip savaş başladığında İstanbul’a geçerek imparatorluğunu ilan eden 3.leon’dur. Bu başarısız kuşatmanın tarihi 717′dir. Battal Gazi kuşatma sırasında yirmili yaşlardadır bu genç yaşına rağmen kahramanca savaşmıştır. Daha sonra birçok savaşa katıldığı ve yara alarak kurtulduğu için gazi ünvanına erişmitir. Zaten daha sonra kendisi bir üst makam olan şehitliğide görür.

Battal Gazi söylentilere göre Hz.Muhammed’in soyundan gelmektedir. Emevi ordusunda görev almıştır lakin bir emevili değildir. Battal Gazi yaşadığı dönemde anadoluda islamın yayılması hızlanmıştır. Daha sonra anadoluyu fethedecek olan Selçuklular için önayak olmuştur diyebiliriz.

Bir önceki yazımız olan Siyasetnamelerde Padişahların Vasıfları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir